بازار فارکس، بازار تبادل ارزی است که در آن، ارزهای (پول) کشورهای مختلف جهان معامله میشود تا قیمت و ارزش آنها در برابر یکدیگر مشخص شود. در بازار فارکس متعلق به یک صرافی یا بانک مشخصی در جهان نیست و از مدل OTC یعنی غیر متمرکز تبعیت می کند. در این بازار با کمک کارگزاریها، ابزار معامله برای کاربران فراهم میشود و از بانکهای بزرگ گرفته تا معاملهگران خورد در این بازار حضور دارند.
تاریخچه بازار فارکس
پس از پایان جنگ جهانی دوم در سال 1944 طی قرارداد برتون وودز، دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره بینالمللی شناخته شد. طی این قرارداد هر انس طلا 35 دلار تعیین شد و ارز هر کشور نیز با یک نرخ مشخص نسبت به دلار ارزشگذاری شد. اما به دلیل نوسانات اقتصادی در آمریکا در سال 1971، سیستم برتون وودز از بین رفت و قرار شد تعیین ارزش ارزها در برابر یکدیگر به صورت شناور در یک بازار جدید انجام شود و نتیجه آن ایجاد بازار Interbank بود که در آن بانکها به مبادله ارزها میپرداختند. با افزایش تعاملات تجاری در جهان و نیاز به تأمین ارز، رفته رفته این بازار گسترش پیدا کرد، نام بازار تبادل ارزی را به خود گرفت و اجازه داده شد تا به غیر از بانکها، هرکسی که نیاز به تأمین ارز دارد، شرکتهای سرمایهگذاری و سرانجام مردم عادی بتوانند وارد این بازار شوند. قالب CFD مانند طلا، نقره، نفت، ارزهای دیجیتال، شاخصها و حتی برخی از سهامهای بزرگ دنیا را فراهم کردهاند.
بازار فارکس چه ویژگیهایی دارد؟
فارکس یک بازار بسیار جذاب است که بیشتر تریدرها ایرانی برای کسب درآمد دلاری وارد آن میشوند. قبل از شروع معاملات در بازار فارکس بد نیست کمی با ویژگیهای اصلی این بازار آشنا شوید:
- طیف عظیمی از نمادهای مختلف مانند ارز دیجیتال، CDF، کالاها، فیوچرز و … را در بر میگیرد.
- فارکس دارای مارجین یا اهرم معاملاتی است که کمک میکند حجم پول درگیر معامله افزایش پیدا کند.
- بازار فارکس دارای حساب اسلامی (بدون سواپ) برای کاربران مسلمان است.
- بازار کاملا قانونی و تحت نظارت است.
- شفافیت بالای بازار و قیمتهای یکسان برای کل معاملهگران دارد
در فارکس چه چیزی معامله میشود؟
در این بازار نمادهای معاملاتی مختلفی مانند جفت ارزها و سایر نمادها مانند فلزات گرانبها، انرژی، ارزهای دیجیتال، شاخصها، سهام و ... حت قرارداد CFD معامله میشوند. البته هر بروکر، تعداد و انواع مختلفی از نمادهای معاملاتی را به کاربرانش ارائه میکند ولی به طور کلی بروکرها، بین 200 تا 800 نماد معاملاتی را در اختیار معاملهگرانشان قرار میدهند.
در فارکس چطور خرید و فروش کنیم؟
پس از ثبت نام در کارگزاری و همچنین ایجاد یک حساب معاملاتی. باید از طریق پلتفرمهایی چون متاتریدر یا سی تریدر، بعد از دانلود کردن، به بازار متصل شوید. این پلتفرمها، همه ابزارهای تحلیل و ابزارهای معاملاتی را در اختیار معاملهگران قرار میدهد. معامله در بازار فارکس در دو دسته بندی کلی قرار میگیرد که شامل موارد زیر است:
- معامله خرید (Buy): زمانی که اعتقاد دارید در یک جفت ارز (Eur/usd)، ارز اول (Eur) در برابر ارز دوم (Usd) ارزش بیشتری پیدا میکند.
- معامله فروش (Sell): زمانی که اعتقاد دارید در یک جفت ارز (Eur/Usd) ارز دوم (USD) در برابر ارز اول (Eur) ارزش بیشتری پیدا میکند.
ساعت کار بازار فارکس
از آنجا که بازار فارکس مربوط به معاملات ارزهای کشورهای مختلف است و در کره زمین هر لحظه ممکن است در کشوری روز باشد و در کشور دیگر شب. بنابراین این بازار از روز دوشنبه نیمه شب با شروع صبح روز کاری در سیدنی (ساعت 1:30 به وقت تهران) آغاز میشود و تا پایان روز کاری در نیویورک که همان 1:30 شب به وقت تهران و شروع روز جدید در سیدنی است ادامه پیدا میکند. به این ترتیب بازار فارکس از دوشنبه تا جمعه به صورت 24 ساعته باز است. به مناطق جغرافیایی اصلی که بازار فارکس در طول یک روز در آنها باز است سشن گفته میشود. به طور کلی 5 سشن اصلی به ترتیب از شرق به غرب کره زمین به نام سشن سیدنی، توکیو، فرانکفورت، لندن و نیویورک وجود دارد. شما به عنوان یک کاربر میتوانید 24 ساعته در بازار فارکس معامله کنید.
مراحل یادگیری فارکس
نکته مهم برای ورود به فارکس، یادگیری و آموزش است، بسیاری از شرکتهای آموزشی مانند دلتاکالج و.... وجود دارند که از طریق ویدئو، سمینار، کتاب، مقاله و ... مطالب آموزشی را به صورت رایگان در اختیار علاقهمندان قرار میدهند. شما هنگام ورود به فارکس باید روشهای تحلیلی مانند تحلیل فاندامنتال، تحلیل تکنیکال، تحلیل سنتیمنتال و پرایس اکشن را به خوبی بیاموزید. این روشهای آنالیز کمک میکند که از روی چارت معاملاتی بتوانید بازار را تحلیل کرده تا روش معاملاتی ویژه خودتان را طراحی کنید. استراتژی های فارکس براساس روش تحلیلها شامل دسته بندی های زیر میشوند:
- استراتژی برای معاملات بلند مدت (Position Trading)
- استراتژی برای معاملات روزانه ( Day Trading)
- استراتژی برای معاملات نوسانگیری (اسکلپ)
ورود به بازار فارکس به چیزهایی نیاز دارد؟
حالا که با بازار فارکس آشنا شدید، احتمالاً سوالتان این است که چطور وارد این بازار شوید. ورود به فارکس بسیار آسان است، شما ابتدا باید یک بروکر را پیدا کرده و در آن ثبت نام کنید. بروکر یا همان کارگزاری در واقع شرکتی است که به صورت قانونی رابط اتصال شما با بازار فارکس است و به نوعی شما را به فارکس متصل میکند. چیزی شبیه به کارگزاری های بورس در ایران که شما را به بازار بورس ایران وصل میکنند. یعنی شما برای اتصال به بازار باید در یک بروکر ابتدا ثبت نام اولیه انجام دهید.سپس با واریز کردن پول در بروکر و انتخاب یک حساب معاملاتی، پلتفرم ترید کردن در اختیار شما قرار میگیرد که با استفاده از آن به بازار متصل میشوید. فقط در نظر داشته باشید که بازار فارکس بسیار پرخطر است و بدون آموزشهای اولیه به هیچوجه نباید وارد آن شوید. توصیه میکنیم از منابع آموزشی معتبر فارکس مانند دلتاکالج یا هر سیستم آموزشی معتبر دیگری برای یادگیری اصول و قواعد فارکس استفاده کنید و پس از آمادگی کامل وارد معاملات در فارکس شوید، برای ورود به فارکس و شروع فعالیتتان، این چند مرحله زیر را باید طی کنید:
- ثبتنام و احراز هویت در یک بروکر
- ایجاد حساب معاملاتی
- واریز پول
- اتصال پلتفرم معاملاتی
- ترید کردن
جمع بندی مقاله فارکس چیست؟
فارکس یکی از مهمترین بازارهای جهان است که بیش از 7 تریلیون دلار گردش مالی روزانه در آن رخ میدهد. بانکها، شرکتهای سرمایهگذاری، مردم عادی و ... در بازار فارکس در حال معامله هستند. فارکس یک بازار دوطرفه است که نمادهای آن به صورت جفت (مثال XAU/USD) ارائه میشوند و با استفاده از مارجین، امکان معامله از دوشنبه تا جمعه شب به صورت 24 ساعته در آن فراهم است.