صبح چای؛ ظهر چای؛ شب چای؛ حتی اگر از خواص چای هیچ چیز هم ندانید، احتمالا جزو آن افرادی هستید که نمیتوانند بدون چای زندگی کنند. اگر تا این اندازه به این نوشیدنی جذاب دلبستگی دارید، چرا به آن این همه کملطفی میکنید و از نکات ضروری درمورد چای غافل هستید؟
در ادامه این مطلب از سوربان ما سعی کرده ایم مهم ترین نکاتی که باید درمورد چای این نوشیدنی گرم و آرامش بخش بدانید را برایتان بازگو کنیم پس اگر چای خور هستید و از طرفداران پر و پا قرص چای هستید این مقاله برای شماست تا انتها همراه ما باشید.
نکات ضروری در مصرف چای که باید بدانید
طبع چای سرد است یا گرم؟
از منظر مکتب طب سنتی ایرانی طبع انواع مختلف چای گرم و خشک است و بنابر نظر حکیم عقیلی خراسانی، گرم و خشک در مرحله دوم است و اینکه برخی به جهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن، آن را سرد دانسته اند، اصلاً درست نیست.
طبع چای سیاه نیز در درجه دوم گرم و خشک است و به همین دلیل مدام نوشیدن آن زیان آور نیست؛ پس افرادی که از نوشیدن چای، دچار مشکل میشوند، دارای سوء مزاج، ضعف مزاج یا… هستند.
مصلح چای سیاه برای افراد گرم مزاج شیر است، در واقع این افراد باید چای را در شیر دم کنند، شیر چای یک نوشیدنی خوش طعم و مقوی است اما مصلح چای سیاه برای کسانی که طبع سردی دارند ادویه های گرم مثل زنجبیل، دارچین، هل و زعفران است.
چای سبز
چای سبز یکی از فرآوردههایی است که از برگ چای تهیه میشود و چای بسته به اینکه تحت چه نوع فرآوری قرار بگیرد، می تواند انواع چای سبز، چای مشکی و حتی چای سفید را تولید کند.
چای سبز از دیرباز به خاطر محتوای غنی از آنتیاکسیدان خود شناخته شده است و در کشورهای خاور دور استفاده میشده است. چای سبز حاوی انواع فلاونولها است که بعضی از انواع آن به عنوان کاتچین شناخته میشود.
فراوانترین و قدرتمندترین کاتچین موجود در چای سبز اپیگالوکاتچین گالات است که با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و انواع خاصی از سرطان در ارتباط است. از خواص چای سبز برای جلوگیری از ریزش مو و بهبود سلامت مو استفاده میشود.
چای با قند
از گذشته تا به امروز مصرف قند همراه با چای بسیار پرطرفدار بوده است. اما طی مطالعات اخیر، مضرات بیشماری برای قندهای مصنوعی مطرح شده که ازاینجهت بهتر است به فکر جایگزین طبیعی برای آن باشیم.
عسل، خرما، کشمش، مویز، حبه عناب و انجیر خشک ازجمله بهترین جایگزین قند برای چای هستند. پس بجای قند میتوان از تنقلات اینچنینی مصرف کرد که نه تنها ضرری ندارند، خواص و فواید زیادی برای بدن دارند.
چای خوب چه چایی است؟
تشخیص واقعی چای مطلوب و سالم هنگام دم کردن میسر میشود؛ به طوری که برای دم کردن چای طبیعی تنها 20 دقیقه زمان لازم است و بعد از گذشت یک ربع در استکان ته نشین نمیشود و در مدت کوتاه رنگ غلیظی پیدا نمیکند.
نوشیدن چای بعد از غذا چه تاثیری بر بدن دارد؟
برخلاف تصور عموم نوشیدن چای بلافاصله بعد از وعده غذایی نهتنها به هضم غذا کمکی نمیکند بلکه در روند سیستم گوارش هم اختلال ایجاد میکند. همچنین اشکال در جذب آهن اتفاق دیگری است که با نوشیدن چای بعد از غذا رخ میدهد. به همین علت توصیه میشود بلافاصله قبل و بعد از غذا از نوشیدن چای دوری کنید.
نوشیدن چای داغ چه بر سرتان میآورد؟
نتایج تازهترین بررسیها نشان داده است، نوشیدن چای داغ خطر ابتلا به سرطان مری را تا ۵ برابر افزایش میدهد.
محققان این پژوهش دریافتهاند، خطر بروز این سرطان در افرادی که علاوه بر چای داغ، سیگار و الکل استعمال میکنند بسیار بیشتر است.
به گفته پژوهشگران، نوشیدن چای داغ مخاط گوارشی به ویژه مخاط مری را آماده پذیرش مواد سرطان زا میکند و به همین علت در کشورهایی که عادت به مصرف چای داغ دارند، میزان ابتلا به این سرطان بیشتر است.
چرا نباید چای پررنگ بخوریم؟
نوشیدن چای پررنگ و زیاد موجب بروز و شیوع کم خونی در افراد میشود؛ چراکه نوشیدن چای موجب جذب آهن بدن شده و همین امر در بروز کاهش خون در بین افراد نقش خواهد داشت. افراد چنانچه تمایل به نوشیدن چای دارند ، بهتر است آن را کم رنگ میل کنند.
ریزش مو نیز با کم خونی ارتباط مستقیم دارد. کم اشتهایی، عصبانیت، کاهش حواس و قوای جسمانی، بیحوصلگی و خستگی زودرس از دیگر علایم کم خونی در بین افراد است.
به همین سبب بهتر است افراد روزی دو تا سه فنجای کم رنگ استفاده کنند.